X-TRAILS Vaalserbergtrail – de nabespreking

Het eerste weekend van Juni 2015 stond het vakantiepark Landal Hoog Vaals het teken van een trail: de vaalserbergtrail. Er was een warm welkom voorbereid voor trailrunners die in totaal maarliefst 100 kilometer in een weekend konden lopen. Ik ging niet voor de night-trail, de proloog die finisht op de uitkijktoren of de 54km op zondag, maar liep de bescheiden 31.

x-trails - 01 - voorpret

Afgelopen weken heb ik wat voorpret gedeeld over de wedstrijd met een voorzichtige aankondiging, training en het uitkiezen van wat aan en mee gaat.

X-trails organiseert dit jaar voor het eerst de Vaalserbergtrail rond de gelijknamige berg, bij het naamgevende dorp. De trailrun heeft het Landal-vakantiepark als thuisbasis. Er werden veel runs georganiseerd: proloog met finish op de uitkijktoren, een nighttrail, een 24 km tweede etappe en op de grootste wedstrijddag een 54, 31, 21 of 11 kilometer trailrun. Ik was aanwezig voor de 31.

De ochtend

Ik had mijn wekker gezet om vroeg op het terrein aanwezig te zijn. Vanuit het huisje is het toch zeker 3 minuten lopen naar de start. Mijn wedstrijd startte om 11uur maar om 07:40 schuifelde ik rond de startboog. Op zoek naar Anton-Jan die 20 minuten later zal starten aan de 54. En om de sfeer op te snuiven.

x-trails - 02 - start 54

Met verse jus en broodjes terug naar huis en lekker aan het ontbijt. Koffie erbij en rustig de dag te beginnen. De spanning bouwt zich rustig op. Mijn vrouw en kind en mijn broer, zijn vrouw en kinderen zijn er bij en het is gezellig druk om me heen. Een goede manier om de spanning niet al te ver op te laten lopen.

Op tijd omkleden. Ik had vooraf mijn wedstrijd-gear in de Salomon pack geladen zodat ik niks bijeen hoefde te zoeken. Het enige wat nog op het aanrecht lag (de opvouwbare drinkbeker) was natuurlijk het enige dat ontbrak 10 minuten voor de start. Een alternatieve warming-up zorgde dat ik op tijd bij de start was en onderweg nog kon stoppen voor een fris drankje.

De start

De start was rommelig maar gezellig. Met nog geen 200 man stonden we eerst aan de verkeerde zijde van de startboog. Iets dat snel herstelde. Een openingsrondje rond de vijver van het park was een leuk begin. Vooral dat ik nog een keer langs Inge en Lina mocht rennen was erg leuk.

xtrails - 03

De route begon over een smal wandelpaadje langs het park, waar ik de dag vooraf nog gewandeld heb. Al snel mochten we een weiland in en begon het echte trailwerk. De eerste paar kilometers stonden in het teken van rustig omhooglopen naar de eerste drankpost bij het drielandenpunt. Het tempo ging goed en ik voelde me lekker. De sfeer was gemoedelijk, hier en daar een kort verhaal met een mede-deelnemer.

De eerste drankpost

De eerste drankpost was er na 6 kilometer. Hoewel het zonnetje flink scheen was er geen noodzaak te stoppen. We renden het terrein rond de drankpost over, langs het drielandenpunt en door naar de eerste etappe.

xtrails - 04

We mochten snel het bos in en de eerste afdaling begon. Sommige paadjes waren erg speels, zigzaggend tussen de bomen door. De benen voelden goed en ik genoot van de afwisselende omgeving. De verschillende soorten bospaden, het lopen over hellingen en de soms verschijnende geweldige uitzichten waren indrukwekkend. De benen voelde goed. Klimmen was zwaar en afdalen ging heerlijk snel. Het schema zag er goed uit, de vier uur zou ik makkelijk moeten halen. Na een pittige klim kwamen we weer terug bij de drankpost.

De tweede keer de eerste drankpost

Snel even sportdrank en een hapje eten en weer snel door. Het werd drukker op het parcours omdat ook de deelnemers van de 21 kilometer op dezelfde route aansloten. Met goede moed ging ik verder, de tweede grote afdaling in. Een korte afdaling gevolgd door weer een flinke klim. Deze omgeving voelde anders. Geen stuk lopen was hetzelfde, de omgeving liet allerlei verschillende kanten van zichzelf zien. Het was heerlijk. En weer de afdaling. Heel langzaal begonnen mijn benen te protesteren. Een lange afdaling vroeg veel van mijn bovenbenen. Stijfheid en een zuur gevoel kroop naar binnen. Een fris tshirt gaf even wat frisse moed.

xtrails - 05

De volgende klim begon. Eentje waar ik inmiddels tegen op keek. Een lange steile klim zou bedwongen moeten worden voordat de drankpost voor het laatst bezocht zou worden. En mijn benen begonnen al flink te protesteren. Klimmetjes werden meer en meer voorzichtige wandelingen. Afdalingen gingen voorzichtiger. Zelfs de rechte stukken gingen niet meer van harte. Maar – hoe snel of traag dan ook – ze gingen.

xtrails - 06

De grote klim was flink. Lang, steil en gemeen. Een mooie afsluiter van de grote klimmen.

xtrails - 07

De derde keer de eerste drankpost

Inmiddels was mijn waterzak leeg. En de benen waren flink moe. Dus de drankpost mocht iets langer bezocht worden. Een sportdrank, water, cola en een handje winegums moesten me de laatste paar kilometers op weg houden. Er was energie genoeg om de organisatie alvast een compliment te geven over het geweldige parcours. De laatste etappe zou in twintig minuten moeten kunnen maar zou ik toch langer over doen.

xtrails - 12

Ik zette het weer aan een lopen en liep het bos weer in. Een leuke kleine afdaling, een paar kleine klimmetjes en meer afdalingen volgden. Zowel klimmen als afdalen ging moeilijk. Toen een open veld op, een weiland met harde oneffen grond. Met de vermoeidheid een behoorlijke kuitenbijter omdat geen enkele voet vanzelf goed stond. Doorbijten, doorlopen en doorgaan. Achter het Vaalser museum langs, het Landal park in. En doorgaan.

De finish!

Meters voor de startboog stonden Inge met Lina, en mijn broer met voltallige gezien mij op te wachten en aan te moedigen. Het aanzicht van een superenthousiaste dochter maakt alle pijn in één keer weer goed. Ik ben binnen! Na een trage tweede helft heb ik de eigen deadline van 4 uur ruim gehaald: 3u40. Ik ga zitten en kom bij in stilte. Inge en Lina komen bij me zitten maar er komt nog geen woord uit.

xtrails - 10

Ik heb het gehaald. Ik heb genoten, gevochten en pijn geleden. Maar het is gelukt.

Op naar de volgende?

xtrails - 08 - biertje