Gearlist: Salomon Skin Pro 10+3 Set

Gear onderweg is belangrijk. Het moet vertrouwd voelen en toch afwezig lijken, het moet de taak vervullen en nog goed ook. En als het mee zit moet het er uit zien. Een inkijkje in het opstellen van mijn gearlist voor de Vaalserbergtrail.

salomon skin pro

Op pad gaan voor langere tijd vraagt vaak wat meer planning. Denk aan iets warms, iets te eten en iets te drinken. Tijdens de Vaalserbergtrail verwacht ik dat vooral de laatste twee redenen doorslaggevend zullen zijn. De rugzak van Salomon (via Trailrunshop, futurumshop) is ruim, hobbelt niet en valt comfortabel over de rug. Het is een fijne toevoeging.

Verwachtingen

Dit is niet de eerste loop met de Salomon Skin Pro 10+3 drinkrugzak. Deze is goed ingelopen en gaat regelmatig mee voor de langere duurlopen. Dus ik heb een goed beeld bij wat ik van de rugzak kan verwachten. Ten eerste is de anderhalve liter waterzak de primaire bron van hydratatie. Het zelf dragen van anderhalve kilo water zorgt er voor dat ik tijdens de loop mezelf regelmatig van kleine slokjes water kan voorzien. Een goede manier om te drinken. Daarnaast is de rugzak een goede plek om het voedselde gels en bars – te bewaren. Het voedsel komt veilig op een eigen plek maar blijft toegankelijk om tijdens het lopen te kunnen pakken. Vervolgens is het rete-handig dat mijn telefoon snel en makkelijk te grijpen is in het borstzakje. Iets dat het maken van foto’s een stuk makkelijker maakt.

Tijdens een trainingsrun is de rugzak voorzien van extra kleding, een buff, een loopjasje en soms wat uitgebreider eten. Standaard zit een reddingsdeken in de rugzak. Voor een wedstrijd is de rugzak eigenlijk te groot. Overkill. Maar de combinatie van een lichte rugzak die zowel tijdens wedstrijden beperkte overhead geven als tijdens trainingen prettige flexibiliteit biedt is erg fijn.

Praktijk

Voor de vakantie was alle wedstrijdgear ingepakt in de rugzak. Dus de ochtend begon met het openen van de rugzak. Eerst de bladder vullen met het water. Daarna de lastige keuzes; aan de hand van het weer kiezen welk t-shirt ik zal dragen. Ik kies voor het bovenshirt en stop het ondershirt terug in de tas. Wellicht voor later. Ik neem de buff toch mee en doe deze in de zijzak. De gels en repen aan de andere kant en begin in te prenten: rechts voor het eten, links voor de stof.

xtrails - 04

De rugzak zit goed tijdens de loop. Een paar bandjes vastklikken en verstellen en de rugzak zit goed. Hoe meer ik drink hoe losser de rugzak komt te zitten. Maar ook het aantrekken tijdens de loop zorgt voor een niet hobbelende waterzak richt op mijn rug. Het is warm dus ik begin vroeg met kleine slokjes drinken. Aangezien ik drie keer langs een drankpost kom hoef ik niet zuinig te doen. Na ongeveer 22 kilometer is de rugzak leeg en moet ik een paar kilometer door totaan de drankpost. Op zich voelde ik het goed aankomen dat het water redelijk op was.

Het enige nadeel is dat het water toch aardig warm wordt tijdens het lopen. Dit maakt veel drinken iets minder smakelijk. Maar het gemak van een rugzak dicht op de rug met comfortabele pasvorm is een dik argument voor het lopen mét rugzak.