Gearlist: Merrell Ascend Glove schoenen

Gear onderweg is belangrijk. Het moet vertrouwd voelen en toch afwezig lijken, het moet de taak vervullen en nog goed ook. En als het mee zit moet het er uit zien. Een inkijkje in het opstellen van mijn gearlist voor de Vaalserbergtrail.

Gear: Merrell AscendGloves

Goede schoenen zijn van groot belang. Maar wat het verschil tussen schoenen en goede schoenen is, is altijd lastig. Zeker met mijn loopstijl en aparte schoen-voorkeur kies ik erg duidelijk voor een specifiek paar schoenen. Maar voor een trail als deze zijn er een aantal simpele verwachtingen waar de schoenen aan moeten voldoen. De keuze: Merrell Ascend Gloves.

Verwachtingen

Schoenen die passen bij mijn houding en loopstijl zijn plat – hebben dus geen hoogteverschil tussen de hak en tenen en hebben geen technologie die helpt hoe ik mijn voet moet neerzetten. Ze moeten ruim zitten – de ruime voorkant biedt voldoende ruimte om de voorvoet te gebruiken om juist daar stabiliteit te vinden. Ik loop geen wedstrijd op nieuwe schoenen maar heb er graag eerder op gelopen. Ingelopen schoenen hebben de voorkeur. De reden waarom ik de Vaalserbergtrail op deze schoen ga lopen is vooral vanwege de relatief dikke zool. Dit zal iets meer demping en bescherming bieden tijdens de lange loop, maar toch behoud ik het grondcontact en gevoel.

vaalserbergtrail - voetjes

Praktijk

De schoenen zitten goed. De voeten glijden niet in de ruime voorvoet, de stof rond de voet zit stevig maar knelt niet. De zool is iets dikker en zachter wat erg fijn is op de lange duurloop. Maar ik houd het grondcontact en grondgevoel. Door de noppen is de grip redelijk goed en niet vervelend bij harde ondergrond.

In natte omgeving wordt de schoen snel nat, ook door het lichte bovenwerk. Met juiste sokken zorgt dit niet voor grote problemen en droogt de schoen weer snel. Doordat het bovenwerk stevig rond de voet zit leidt het ook niet tot schuren of bewegen. De Merrell Ascend Glove is een prima schoen voor de langere trail runs.