Gearlist: Garmin HRM+ hartslagmeterband

Gear onderweg is belangrijk. Het moet vertrouwd voelen en toch afwezig lijken, het moet de taak vervullen en nog goed ook. En als het mee zit moet het er uit zien. Een inkijkje in het opstellen van mijn gearlist voor de Vaalserbergtrail.

 

garmin_hrm+

Het gps-horloge doet het toch beter samen met de hartslagband. Maar de Garmin HRM+ hartslagmeterband zal tijdens de vaalserbergtail toch een cruciale rol spelen. Waarom? Twee redenen.

Verwachting

De hartslagband moet tijdens de trail een paar zaken in de gaten houden.

Mijn Hartslag zal een goede graadmeter zijn van mijn conditie. Het plaatst gevoel in een context: voel ik me goed, moe en volgens schema. Het vult intuïtie aan. Het helpt bij het bepalen of het huidige tempo goed, te snel of te traag is.

Daarnaast is Cadans een nuttig instrument. Het controleert hoeveel stappen ik per minuut zet en helpt daarbij controleren of ik in de buurt van een efficiënte loopstijl ben.

Praktijk

Voor het eerst heeft mijn hartslagmeter niet de resultaten gegeven die ik verwachtte. Ik heb tijdens de loop een korte blik geworpen op het horloge om de hartslag te controleren en zag een waarde die niet paste bij de situatie en het gevoel. Achteraf heb ik nog eens gekeken naar de grafiek op Garmin Connect maar dat bood weinig toelichting. De wedstrijd heb ik gelopen op gevoel en intuïtie, zonder extra controle.

En als ik eerlijk ben, ging dat best prima.

Alternatieven

Naast hartslag let ik graag op ademhaling om te vertellen hoe zwaar ik het maak. Maar vooral let ik op gevoel. Krijg ik genoeg mee van de omgeving? Ben ik in staat om te reageren op de ondergrond? En heb ik het gevoel dit nog wel even vol te kunnen houden?