Gearlist: Garmin 620 HRM+

Gear onderweg is belangrijk. Het moet vertrouwd voelen en toch afwezig lijken, het moet de taak vervullen en nog goed ook. En als het mee zit moet het er uit zien. Een inkijkje in het opstellen van mijn gearlist voor de Vaalserbergtrail.

garmin_620-1
Ik mag toegeven, tijdens het lopen van een trail vraag ik me zelden af hoe laat het is. Toch loop ik met de Garmin Forerunner 620 HRM+ om de pols. Waar ik wel naar kijk is pace, hartslag, cadans, en kilometertijden. In mijn eerste blogpost over het voordeel van een sporthorloge Van telefoonloper naar horlogefan beschreef ik al de hoeveelheid data die het horloge beschikbaar maakt. Welke features gebruik ik werkelijk?

Verwachtingen

De verwachtingen van het horloge zijn vrij duidelijk. Dit is niet de eerste wedstrijd die ik ga lopen met het horloge dus ik weet vrij goed waar ik op verwacht te letten. Zo is iedere kilometer de pace en kilometertijd een goede graadmeter om te kijken of ik op schema loop of niet. Door deze meting te combineren met de ondergrond, fitheid en verwachtingen aan het parcours weet ik tussendoor hoe zwaar ik me kan vermoeien om de finish te kunnen halen. Daarnaast is het erg fijn om achteraf de route terug te kunnen zien online. Zeker gecombineerd met alle cijfers laat het mooi zien hoe ik tijdens het evenement presteer. Daarnaast verwacht ik aan de hand van mijn hartslag mijn fitheid onderweg te kunnen controleren. Tenslotte is het fijn om te kijken naar de totale afstand en duur om in te schatten hoe lang en/of ver ik nog moet.

Praktijk

De avond voor de start heb ik het horloge opgeladen en ruim voor het evenement via mijn telefoon gesynchroniseerd. Iets voor de start het horloge activeren en binnen een paar seconden de gpx fix. Ik ben klaar om te gaan.

Na de start was mijn pace erg hoog. De eerste kilometers gingen me goed af. De tussentijden waren hoopgevend en nuttig. Toen het na een tijdje heuvel op iets zwaarder werd controleerde ik mijn hartslag. 121. Even in de nek voelen… Die waarde kan niet kloppen. Ik heb geen idee wat er aan de hand is met de hartslagmeting, maar weet wel dat deze onjuist is. De hartslaggrafiek achteraf laat ook weinig nuttigs zien. Waarschijnlijk de band verkeerd omgedaan.

Dus zonder hartslag maar op gevoel verder gegaan. Daarmee niet meer elke kilometertijd gecontroleerd en meer op gevoel gelopen. Het horloge heeft de bijna vier uur prima volgehouden qua batterij en heeft een juiste afstand en tijd bijgehouden. De Vaalserbergtrail 30km is daarbij goed terecht gekomen op Garmin Connect.