Koning van Spanje; 4 uur genieten (en afzien)

Koning van Spanje - impressie

Zondag 4 mei was het dan zo ver. Mijn eerste “echte” trail; de Koning van Spanje. En dan niet de start-to-trail of mini-trail, maar the main event. 34 kilometers over heuvels en weilanden, door bossen en de Geul.

Het begon ‘s ochtends vroeg, waar ik op tijd mijn wekker had gezet. Ik kon Lina nog even goedemorgen zeggen, haar speen teruggeven en een aai over de bol zodat zij verder kon slapen. Maar voor mij was het alweer tijd om te vertrekken. Er stond een lange autorit naar de rand van het land op de planning.

Of eigenlijk begon het al de avond vooraf, met de lekkere risotto-pre-wedstrijdmaaltijd uit het hardloperskookboek. Waarna ik kratjes klaarzette met racekleding, trailschoenen en reiskleding.

Het rijden ging voorspoedig hoewel de zenuwen toch al merkbaar werden. 34 kilometer is verder dan ik ooit ben geweest, en het parcours is zwaarder dan ik heb kunnen oefenen. Een plaspauze of drie verder kwam ik aan in Gulpen. Van vorig jaar wist ik nog een parkeerplek.

Spanning in het startvak

De sfeer op het terrein rond de start/finish was goed. De kortere afstanden stonden klaar om te starten en iedereen was gemoedelijk bezig zich mentaal voor te bereiden. Een gezellig praatje met medetrailers en loopmaatjes Bart en Ron hielp de spanning een beetje vergeten.

En om 11:00 mochten we dan van start gaan. Een rustig tempo, een lusje langs het startgebied en een stukje de weg een eerste heuveltje op. Gemoedelijk en op een fijn tempo begon de uitdaging. Snel mochten we de weg af, een weiland op. Hier begon het echte trailen.

Het Limburgse landschap

Heuvel op, bos door, heuvel af, spannende single-tracks, bedere karresporen, uitgesleten weilandpaadjes en heel veel vriendelijke deelnemers. De benen voelde goed en de spanning viel weg na de start. Het was genieten.

Kvs001

De passage door de Geul zorgde voor frisse voeten. De brugpassage enkele meters later laat goed zien hoe het parcours is opgesteld: voor de leuk.

Bij de eerste drankpost gebruik ik mijn gloednieuwe opvouwbare beker om wat sportdrank te nemen. Ook neem ik een hap ontbijtkoek om wat meer vulling te hebben tijdens het lopen. Er zit nog ruim voldoende water en gelletjes in mijn rugzak om door te gaan.

IMG_6286

Na de drankpost besluit ik mijn tshirt uit te doen en in thermo-shirt verder te lopen. Het zonnetje was toch behoorlijk warm en dit blijkt ook een goede keuze. We gaan het bos in en heerlijke paadjes bieden een schaduwrijke omgeving om Zuid-Limburg goed mee te maken. Mijn telefoon trilt om aan te geven dat we België echt in zijn geweest.

Het is een flinke loop. De afstand is goed te doen maar het hoogteverschil is zwaarder dan ik heb kunnen oefenen. Ik heb er voor gekozen om te genieten van de afstand en de tijd aan ondergeschikt belang te stellen. Toch blijf ik het grootste deel van de route benieuwd: haal ik sub 4uur. Enkele flinke klimmen maken het alvast behoorlijk uitdagend.

sportograf-47590085_lowres

De laatste kilometers loop ik samen met een paar vaste lopers – het wisselt per klim of afdaling – en heb ik veel steun aan leuke gesprekjes. Als ik de 30 kilometer passeer kom ik in uncharted territory; zo ver ben ik nog nooit geweest. Ik voel trots bij de vermoeidheid komen. In de laatste kilometer beslis ik een gek plannetje uit te proberen: ik bel Inge op facetime en deel de laatste 800 meters met haar. Nog een stukje heuvelop, en dan naar beneden, over het gras, linksaf en over de finish.

sportograf-47603597_lowresIk neem mijn herstelbiertje (Erdinger alcoholfrei) en vind een bankje. Ik heb het gehaald, in 4:08! Ik heb vier uur gelopen en vier uur genoten! Fysieke vermoeidheid mengt zich met euforie en opluchting. Ik ben er, terug bij de start, na 34 kilometers.

De terugweg kenmerkt zich door een stop of twee om even te wandelen en de benen te bewegen om de stramheid tegen te gaan. In Utrecht stond Inge met Lina buiten op me te wachten en gaven een heldenontvangst. Inge had een heerlijke herstelmaaltijd gemaakt die meer dan welkom was. Een geweldige afsluiting van een mooie dag.

IMG_6289IMG_6291

 

2 replies on “Koning van Spanje; 4 uur genieten (en afzien)”

  1. Hey Arne, wat een bikkel! En wat een prachtverslag en dito foto’s! Top man! Groetjes van Nancy Hasselbaink (Sophia, Rotterdam weet je nog wel?!)

Comments are closed.